Pyzy ziemniaczane z musem brokułowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyzy nie tylko z mięsem.Wersja wegetariańska.Polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Pyzy:
    1 kg.ziemniaków
    25 dag.mąki
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    1 jajko

    Farsz:
    500g.brokułu
    100g.twarogu półtłustego
    sól,pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

    3 cebule
    100g.masła
    5 łyżek oleju rzepakowego
    posiekana świeża kolendra

Pyzy ziemniaczane z musem brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości,odcedzamy,obieramy ze skórki,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Do ziemniaków wsypujemy mąkę pszenną,ziemniaczaną,wbijamy jajko,wyrabiamy jednolitą masę.
    Brokuł wrzucamy do gotującej się wody,lekko solimy,gotujemy 5 minut,odcedzamy,studzimy,miksujemy blenderem,dodajemy twaróg,czosnek,dokładnie mieszamy,doprawiamy do smaku.Z masy ziemniaczanej formujemy wałki o średnicy 2cm. kroimy na kawałki,spłaszczamy,nakładamy farsz,formujemy pyzy wielkości piłeczki pingpongowej. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie 5minut od wypłynięcia.W między czasie cebulę kroimy w piórka smażymy na oliwie,dodajemy masło.Pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową,dzielimy na porcje,okraszamy zrumienioną cebulą,posypujemy świeżą kolendrą.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy