Moja rodzina uwielbia pyzy z mięsem. Tym razem wykorzystałam ugotowane mięso z dzika.
60 min
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Ciasto ziemniaczane:
1 kg ugotowanych ziemniaków
3 kg surowych ziemniaków
Farsz:
1 kg mięsa z rosołu z warzywami, u mnie z młodego dzika
sól morska
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa
roztarte ziele angielskie
majeranek
Okrasa:
surowy wędzony boczek
cebula
roztarty w moździerzu kminek
Pyzy ziemniaczane z mięsem z dziczyzny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Ugotowane mięso oddzielamy od kości i mielimy razem z warzywami - przyprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy, jeśli masa jest za sucha, dodajemy trochę rosołu. Odstawiamy na noc, żeby masa stężała.
Ciasto ziemniaczane:
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Surowe ziemniaki, obieramy, myjemy i ścieramy w robocie tarczą do ziemniaków (lub zwykłą tarką ).
Odcedzamy na durszlaku wyłożonym gazą, postawionym na misce. Odciskamy sok z ziemniaków - zostawiamy na 20 minut. W dużej misce mieszamy ugotowane, przetarte ziemniaki, z surowymi odciśniętymi ziemniakami. Delikatnie zlewamy sok z ziemniaków i dodajemy pozostałą na dnie miski skrobię. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
2.Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Z masy ziemniaczanej formujemy placuszek, kładziemy na środek kulkę mięsa, szczelnie owijamy formując pyzę.
3.Przygotowane pyzy gotujemy we wrzącej, osolonej około 15 minut od czasu wypłynięcia.
Boczek kroimy, smażymy na złoto-brązowy kolor, dodajemy pokrojoną cebulę i krótko smażymy razem. Doprawiamy do smaku kminkiem. Nie soliłam bo wędzony boczek był wystarczająco słony.
Ugotowane pyzy podajemy polane okrasą.
Komentarze