Pyzy ziemniaczane z cebulowo-porowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i posiekać . Pora oczyścić , umyć i posiekać na kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebule i pora. Dodać do smaku sól i pieprz. Przestudzić.
.
2.Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę ( albo dobrze ubić ).
Do przestudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto.
Podzielić na 3 części i zrobić grube wałki. Wałki podzielić na 4 części i z każdej części robić mały placek. Nakładać farsz cebulowy i zalepiać. Robić zgrabne kule. Do wyczerpania składników.
Pyzy wkładać do gotującej się , osolonej wody.
Gotować , aż pyzy wypłyną. Wyłowić łyżką cedzakową.
3.Na patelni stopić łyżkę masła . Dodać obrane i pokrojone na części jabłko i żurawinę, i chwilę smażyć. Dodać łyżkę miodu.
Pyzy podawać ciepłe z jabłuszkiem i żurawiną.
Smacznego.
Komentarze