Pyzy ziemniaczane z cebulowo-porowym farszem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Zapraszam na pyszne pyzy.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
    łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    jajko

    cebula
    por ( biała część )
    olej do smażenia
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól

    jabłko antonówka
    4 łyżki żurawiny ( moja ze słoiczka )
    łyżka masła
    łyżka miodu

Pyzy ziemniaczane z cebulowo-porowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i posiekać . Pora oczyścić , umyć i posiekać na kawałki.
    Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebule i pora. Dodać do smaku sól i pieprz. Przestudzić.
    .
  • 2. Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę ( albo dobrze ubić ).
    Do przestudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto.
    Podzielić na 3 części i zrobić grube wałki. Wałki podzielić na 4 części i z każdej części robić mały placek. Nakładać farsz cebulowy i zalepiać. Robić zgrabne kule. Do wyczerpania składników.
    Pyzy wkładać do gotującej się , osolonej wody.
    Gotować , aż pyzy wypłyną. Wyłowić łyżką cedzakową.
  • 3. Na patelni stopić łyżkę masła . Dodać obrane i pokrojone na części jabłko i żurawinę, i chwilę smażyć. Dodać łyżkę miodu.
    Pyzy podawać ciepłe z jabłuszkiem i żurawiną.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy