Pyzy ziemniaczane na szpinakowej kołderce

0 (0 ocen)

Na pewno jedliście nie raz pyzy ziemniaczane z mięsem lub owocami, ja dziś zapraszam Was do zapoznania się z moim pomysłem podania tych pysznych ziemniaczanych kulek.

Składniki:

  • Ciasto
    1/2 kg ziemniaków ugotowanych
    1/2 kg ziemniaków surowych
    4 czubate łyżki mąki pszennej
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 małe jajko
    sól
    3 łyżki oleju

    Szpinak:
    450 g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
    20 dag sera żółtego wędzonego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka zielonej natki pietruszki
    sól pieprz do smaku
    szczypta chili
    2 łyżki masła

Pyzy ziemniaczane na szpinakowej kołderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pyzy:

    Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, lub bardzo dokładnie ugniatamy.

    Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sitko i pozostawiamy do odcieknięcia. Wodę z ziemniaków wylewamy, a skrobię zebraną na dnie miski, pozostawiamy.

    Do dużej miski wkładam ugotowane i surowe odcedzone ziemniaki, skrobię pozostało po odcedzeniu surowych ziemniaków, mąkę ziemniaczana, mąkę pszenną i jajko całość wyrabiamy do połączenia składników.

    Mokrymi dłońmi formujemy pyzy wielkości orzecha włoskiego lub większe.

    Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 4 minuty od wypłynięcia.
  • 2. Szpinak:

    Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak, dusimy do momentu odparowania nadmiaru wody około 5-8 minut. Dodajemy starty wędzony ser. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

    Jeżeli szpinak ma zbyt gęstą konsystencję, dolewamy odrobinę wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy