Pyzy z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyzy z mięsem.... hmmmm kto ich nie lubi ...prędzej czy później ten smak powraca...Już dawno ich nie jadłam aż pewnego ranka obudziłam się i jakoś mnie na nie naszła ochota co prawda jest to pracochłonne danie ale za to jakie smaczne...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki :
    ciasto:
    1,5 kg ziemniaków(1 połowę ugotować)
    2 jajka
    100 g mąki ziemniaczanej
    200g mąki pszennej
    sól

    farsz:
    1/2 kg pieczonego schabu lub łopatki
    3 łyżki bułki tartej
    sól,pieprz
    1 cebula(pokroić w kosteczkę)
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ugotowane ziemniaki przestudzić i przecisnąć przez praskę a nie ugotowane zaś zetrzeć na tarce o dużych oczkach i bardzo dobrze odcisnąć. Połączyć z sobą ziemniaki dodać do nich mąki,jajka sól i zagnieść dobrze ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodać jeszcze mąki.

    Farsz: Pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni następnie zmielić ją razem z pieczonym mięsem. Dodać do tego jajka ,sól,pieprz oraz bułkę tarta i wszystko wymieszać.

    Ciasto posypać mąka i rozwałkować a następnie odcisnąć szklanką kółka(tak jak na pierogi). Na naszych kółeczkach ułożyć farsz i formować pyzy.
    W garnku zagotować wodę z solą oraz olejem i wrzucić po kilka sztuk pyz. Gotować ok 6 min po wypłynięciu ich na wierzch.
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować