1.Farsz: kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, lekko zeszklić na oleju. Dodać kaszę, wymieszać i przyprawić.
2.Słoninę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i podgrzewać na niewielkim ogniu, tak, aby się wytopiła.
3.Ziemniaki gotowane zemleć lub rozgnieść w prasce. Ziemniaki surowe obrać i zetrzeć na tarce. Startą masę odcisnąć, wkładając ją w gęste płótno, zwijając odciskając.
4.Soku z ziemniaków nie wylewać. Gdy się ustoi, zlać płyn, a znajdującą się na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
5.Do masy ziemniaczanej wbić jajko. Wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki.
6.Nabierać łyżką porcje masy ziemniaczanej, rozpłaszczać, nakładać łyżką porcję farszu. Formować okrągłe pyzy o wielkości orzecha włoskiego.
7.Kłaść na osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 5 minut. Uważać, żeby się nie rozgotowały. Łyżką cedzakową wykładać na talerz. Tłuszcz ze skwarkami podgrzać, polać nim pyzy.
Komentarze