Pyzy z kaszą.

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przygotowuję je, bo w kuchni nie lubię nudy. Polecam szczególne osobom, którym znudziły się zwykłe pyzy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 kg ziemniaków
    • ½ ziemniaków ugotowanych
    • 1 jajko
    • Ewentualnie trochę mąki pszennej lub ziemniaczanej
    • Sól
    • 20 dag słoniny
    Farsz:
    • Szklanka kaszy gryczanej
    • 2 łyżki oleju
    • Cebula
    • Pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy z kaszą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, lekko zeszklić na oleju. Dodać kaszę, wymieszać i przyprawić.
  • 2. Słoninę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i podgrzewać na niewielkim ogniu, tak, aby się wytopiła.
  • 3. Ziemniaki gotowane zemleć lub rozgnieść w prasce. Ziemniaki surowe obrać i zetrzeć na tarce. Startą masę odcisnąć, wkładając ją w gęste płótno, zwijając odciskając.
  • 4. Soku z ziemniaków nie wylewać. Gdy się ustoi, zlać płyn, a znajdującą się na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
  • 5. Do masy ziemniaczanej wbić jajko. Wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki.
  • 6. Nabierać łyżką porcje masy ziemniaczanej, rozpłaszczać, nakładać łyżką porcję farszu. Formować okrągłe pyzy o wielkości orzecha włoskiego.
  • 7. Kłaść na osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 5 minut. Uważać, żeby się nie rozgotowały. Łyżką cedzakową wykładać na talerz. Tłuszcz ze skwarkami podgrzać, polać nim pyzy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować