Pyzy z boczkiem

5 (149 ocen)

nie ma to jak domowe pyzy ........

Składniki:


  • NA FARSZ
    700g świeżego chudego boczku
    1 jajko
    2 cebule
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    1 ząbek czosnku
    NA PYZY
    2 kg ugotowanych ziemniaków
    1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 duże jajko lub dwa mniejsze
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek umyć i ugotować z przyprawami. gdy przestygnie zmielić na grubym sicie. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do boczku. W razie potrzeby doprawić do smaku, dodać jajko i wymieszać. Uformować kulki. Z tej porcji powinno wyjść 20 kulek.

    Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, sól, i obie mąki i wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Podzielić na 20 porcji. U formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując kule. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować od wypłynięcia na nie za dużym ogniu około 5-8 minut.

    Podawać z podsmażoną z cebulą wędzoną słoninką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować