Pyzy z boczkiem

  • wyświetlono: 1227 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

nie ma to jak domowe pyzy ........

zzewa

Składniki


NA FARSZ
700g świeżego chudego boczku
1 jajko
2 cebule
sól
pieprz
liść laurowy
1 ząbek czosnku
NA PYZY
2 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 duże jajko lub dwa mniejsze

Sposób przygotowania przepisu:

Pyzy z boczkiem

  • 1. Boczek umyć i ugotować z przyprawami. gdy przestygnie zmielić na grubym sicie. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do boczku. W razie potrzeby doprawić do smaku, dodać jajko i wymieszać. Uformować kulki. Z tej porcji powinno wyjść 20 kulek.

    Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, sól, i obie mąki i wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Podzielić na 20 porcji. U formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując kule. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować od wypłynięcia na nie za dużym ogniu około 5-8 minut.

    Podawać z podsmażoną z cebulą wędzoną słoninką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

pyzy  z mięsem

Dodane przez: majka190382

PYZY Z MIĘSEM

Przepis mojej babci na wspaniałe...

Domowe pyzy z sosem pieczarkowym

Dodane przez: mysza75

Domowe pyzy z sosem pieczarkowym

Poznańskie pyzy to moje ulubione....

image-1w1t4s8

Dodane przez: wiesiołek

Pyzy z mięsem

Mięso z rosołu + ziemniaki z wczorajszego...

Pyzy z mięsem mielonym.

Dodane przez: xxxadusia93xxx

Pyzy z mięsem mielonym

Domowe pyzy smakują najlepiej.

pyzy

Dodane przez: viki2903

pyzy z mięsem

pyzy

Pyzy mazurskie z mięsem.

Dodane przez: weronika63

Pyzy mazurskie z mięsem

Pyzy, potrawa pochodząca z kresów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE