Pyzy w sosie z maślaków

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pyzy w jesiennej odsłonie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • pyzy:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    3 kg surowych ziemniaków
    opcjonalnie łyżka skrobi ziemniaczanej (w zależności od suchości ziemniaków)

    sos grzybowy:
    łubianka młodych maślaków
    2 cebule
    litr wiejskiej kwaśnej śmietany
    sól morska
    pieprz kolorowy
    tymianek
    łyżka masła

    1 kg chudego surowego boczku
    cebula biała
    cebula czerwona
    sól
    pół łyżeczki ziaren kminku

    mizuna do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Pyzy w sosie z maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • praska 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
  • tarcie 2. Surowe ziemniaki, obieramy, myjemy i ścieramy w robocie tarczą do ziemniaków (lub zwykłą tarką ).
  • ziemniaki 3. Odcedzamy na durszlaku wyłożonym gazą, postawionym na misce.
  • pyzy 4. Odciskamy sok z ziemniaków - zostawiamy na 20 minut. W dużej misce mieszamy ugotowane, przetarte ziemniaki, z surowymi odciśniętymi ziemniakami. Delikatnie zlewamy sok z ziemniaków i dodajemy pozostałą na dnie miski skrobię. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • pyzy 5. Z masy kształtujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
    Przygotowane pyzy gotujemy we wrzącej, osolonej około 15 minut od czasu wypłynięcia.
  • 6. Boczek kroimy, smażymy na złoto-brązowy kolor, dodajemy pokrojoną cebulę i krótko smażymy razem. Doprawiamy do smaku solą i kminkiem.
  • 7. Obrane maślaki podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra. Solimy. Dusimy 10-15 minut. Dolewamy śmietanę dusimy kilka minut, aż śmietana, trochę odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

    Pyzy podajemy okraszone skwarkami i z sosem grzybowym. Całość posypujemy listkami mizuny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować