Pyzy w sosie z maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
2.Surowe ziemniaki, obieramy, myjemy i ścieramy w robocie tarczą do ziemniaków (lub zwykłą tarką ).
3.Odcedzamy na durszlaku wyłożonym gazą, postawionym na misce.
4.Odciskamy sok z ziemniaków - zostawiamy na 20 minut. W dużej misce mieszamy ugotowane, przetarte ziemniaki, z surowymi odciśniętymi ziemniakami. Delikatnie zlewamy sok z ziemniaków i dodajemy pozostałą na dnie miski skrobię. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
5.Z masy kształtujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Przygotowane pyzy gotujemy we wrzącej, osolonej około 15 minut od czasu wypłynięcia.
6.Boczek kroimy, smażymy na złoto-brązowy kolor, dodajemy pokrojoną cebulę i krótko smażymy razem. Doprawiamy do smaku solą i kminkiem.
7.Obrane maślaki podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra. Solimy. Dusimy 10-15 minut. Dolewamy śmietanę dusimy kilka minut, aż śmietana, trochę odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Pyzy podajemy okraszone skwarkami i z sosem grzybowym. Całość posypujemy listkami mizuny.
Komentarze