Pyzy drożdżowe smakują inaczej niż pampuchy, nie są aż tak puszyste. Nadziałam je słodkim twarożkiem. Polane podrumienioną na maśle bułką tartą, posypane cukrem, przypominają trochę pierogi leniwe.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
Zaczyn:
20 g. świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
150 g. jogurtu naturalnego
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietanki 30%
troszkę mniej niż 0,5 szklanki ciepłej wody
Ser:
1,5-2 szklanki gładkiego twarożku z wiaderka
1-2 żółtka
cukier puder do smaku
Pyzy drożdżowe z serem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Drożdże ucieram z cukrem, dodaję łyżeczkę mąki i jogurt, mieszam na gładką pastę i odstawiam zaczyn na 10 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Wyrośnięty zaczyn dodaję do mąki z solą, dolewam śmietankę i olej, mieszam ciasto łyżką podlewając wodą - aż składniki zbiją się w kulę. Wtedy wyrabiam ciasto dłonią, ewentualnie podsypując lekko mąką. Wyrabiam ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykrywam miskę i odstawiam je do wyrośnięcia - do podwojenia objętości. Wyrośnięte zagniatam krótko, by pozbyć się gazów, dzielę na dwie części i każdą rozwałkowuję na placek grubości ok. 0,5 cm. Wycinam kółka (u mnie średnica 10 cm), na każde wykładam po porcji sera (dokładnie wymieszanego z cukrem i żółtkami). Sklejam każdą pyzę, zamykając ser w środku. Przygotowane pyzy odkładam na 20 minut, by się napuszyły, po czym gotuję we wrzącej, odrobinę osolonej wodzie ok. 7-8 minut. Podaję na gorąco, ze zrumienioną na maśle bułką tarta, posypane cukrem.
Komentarze