Pyzy drożdżowe

5 (165 ocen)

odkąd pamiętam w moim domu pyzy były robione przez babcię lub mamę, w smaku bardziej słodkie ale jak dla mnie idealne

Składniki:

  • 5 jajek
    1 kilogram mąki pszennej
    2 szklanki letniego mleka
    szczypta soli
    6 łyżek cukru
    10 dag drożdży

Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka dodać cukier, pół szklanki mąki i rozkruszyć drożdże. Dokładnie razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać do niej szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić jednolite ciasto starając się jak najbardziej je napowietrzyć. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formować kulki. Położyć na posypanej stolnicy, żeby troszkę podrosły. Następnie parować w specjalnym garnku lub parowarze. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować