Pyzy borowiackie

4.5 (166 ocen)

  • 40 min

Tej potrawy nauczyła robić mnie babcia ,było to dawno temu, ja jednak nie zapomniałam i często robię pyzy wg jej przepisu.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
    kostka twarogu
    żółtko
    trochę śmietany
    30 dag boczku wędzonego
    1 łyżka kartoflanki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy borowiackie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć masę przez płótno. Płyn zostawić, potem zlać i zebrać mączkę ziemniaczaną, która zebrała się na dnie naczynia, dodać ją do masy ziemniaczanej. Trochę osolić.

    Twaróg rozgnieść widelcem razem ze śmietaną i żółtkiem, osolić i doprawić pieprzem. Zrobić kulki z twarogu.

    Z masy ziemniaczanej zrobić placek na dłoni, w środek włożyć kulkę twarogu i zlepić pyzę
    Zagotować wodę .w garnku ,około 3 litrów, osolić.

    Łyżkę kartoflanki rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do garnka z wodą.

    Pyzy gotować porcjami około 15 min, co jakiś czas mieszając, aby pyzy się nie przypaliły. Wyjąć z garnka i zahartować je zimną wodą.

    Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Wyjąć skwarki, a na tłuszczu obsmażyć pyzy z każdej strony. Podawać okraszone boczkiem

Porady

Ziemniaki można zmielić maszynką elektryczną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować