Pyzy borowiackie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć masę przez płótno. Płyn zostawić, potem zlać i zebrać mączkę ziemniaczaną, która zebrała się na dnie naczynia, dodać ją do masy ziemniaczanej. Trochę osolić.
Twaróg rozgnieść widelcem razem ze śmietaną i żółtkiem, osolić i doprawić pieprzem. Zrobić kulki z twarogu.
Z masy ziemniaczanej zrobić placek na dłoni, w środek włożyć kulkę twarogu i zlepić pyzę
Zagotować wodę .w garnku ,około 3 litrów, osolić.
Łyżkę kartoflanki rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do garnka z wodą.
Pyzy gotować porcjami około 15 min, co jakiś czas mieszając, aby pyzy się nie przypaliły. Wyjąć z garnka i zahartować je zimną wodą.
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Wyjąć skwarki, a na tłuszczu obsmażyć pyzy z każdej strony. Podawać okraszone boczkiem
Komentarze