Pyszotka z jabłkami i budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na niedziele

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    20 dag cukru
    op. cukru waniliowego
    5 żółtek
    3 - 4 łyżki gęstej śmietany
    kostka margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Budyń:
    2 duże budynie śmietankowe
    5 białek
    1/2 l mleka
    1 łyżka masła
    18 dag cukru
    Dodatkowo:
    1 kg jabłek
    kilka łyżek cukru

Pyszotka z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodać masło, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, jedną włożyć do zamrażarki a drugą do lodówki.

    Ciasto z lodówki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy 10 - 15 minut.

    Ugotować budyń dodać masło, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Ubijamy pianę z cukrem i połączyć z zimnym budyniem.

    Jabłka umyć, obrać i pokroić w niewielkie plasterki, posypać cukrem i wymieszać. Wyłożyć na podpieczony blat na to masa budyniowa i ścieramy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180*C około godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy