Biszkopt z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka ciągle ucierając mikserem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i lekko mieszamy . Wlewamy do dużej prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 30-40 min. Po upieczeniu studzimy.
2.Zabieramy się za masę - jeżeli została wybrana opcja całych jabłek to obieramy je i kroimy w kawałki, a następnie dusimy je w garnku,aż do miękkości po uduszeniu mielimy je blenderem i dodajemy galaretki-mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Następnie studzimy i czekamy aż zgęstnieje cała masa,jeżeli będzie gęsta wylewamy na biszkopt,który znajduje się w brytfannie.
Jednak jeżeli wybraliście opcje jabłek ze słoika to wystarczy je tylko podgrzać i ewentualnie zmielić blenderem a na koniec dodać galaretki.
3.Zabieramy się za ubijanie śmietany: żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i pozostawiamy . Ubijamy śmietanę na sztywno-ciągle ucierając dodajemy cukier puder oraz żelatynę . Gotową masę wykładamy na biszkopt z jabłkami .
4.Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni na złoty kolor i posypujemy ciasto.
Porady
Lekko ostudzone jabłka wkładamy do lodówki aby szybciej stężały.
Komentarze