Biszkopt z masą jabłkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam delikatne ciasta więc Pyszotkę wymyśliłam sama ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    1,5 kg jabłek lub 2,5 l jabłek w słoiku.
    2 galaretki agrestowe
    2 galaretki cytrynowe

    WIERZCH:
    400 ml śmietany 30%
    1 szklanka - wiórki kokosowe
    1 łyżeczka żelatyny
    1/3 szklanki ciepłej wody.
    1,5 łyżki cukru pudru

Biszkopt z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka ciągle ucierając mikserem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i lekko mieszamy . Wlewamy do dużej prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 30-40 min. Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Zabieramy się za masę - jeżeli została wybrana opcja całych jabłek to obieramy je i kroimy w kawałki, a następnie dusimy je w garnku,aż do miękkości po uduszeniu mielimy je blenderem i dodajemy galaretki-mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Następnie studzimy i czekamy aż zgęstnieje cała masa,jeżeli będzie gęsta wylewamy na biszkopt,który znajduje się w brytfannie.
    Jednak jeżeli wybraliście opcje jabłek ze słoika to wystarczy je tylko podgrzać i ewentualnie zmielić blenderem a na koniec dodać galaretki.
  • 3. Zabieramy się za ubijanie śmietany: żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i pozostawiamy . Ubijamy śmietanę na sztywno-ciągle ucierając dodajemy cukier puder oraz żelatynę . Gotową masę wykładamy na biszkopt z jabłkami .
  • 4. Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni na złoty kolor i posypujemy ciasto.

Porady

Lekko ostudzone jabłka wkładamy do lodówki aby szybciej stężały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy