Pyszny wilgotny i pachnący piernik .

4.5 (184 ocen)

  • 10 min

Idealny piernik na zimne jesienne wieczory .

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 szklanki cukru
    100g gorzkiej czekolady
    3 jajka
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    25 g margaryny
    0,5 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    300 g mąki
    150 g powideł śliwkowych
    skórka z 1 pomarańczy
    ew bakalie
    Lukier:
    150g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pyszny wilgotny i pachnący piernik . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Jajka umyć i oddzielić białka od żółtek.Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem i dodać powidła cały czas ucierając.Do żółtek z powidłami dodać ostudzone mleko , rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz olej i zmiksować.Następnie dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i startą skórką z pomarańczy oraz ewentualnie bakalie.Następnie ubić białka na sztywno i dodać powoli do masy delikatnie mieszając.Ciasto przelać do kek sówki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Piec około 45 minut.
    Lukier:Wszystkie składniki wymieszać tak żeby powstała biała jednolita masa tak przygotowanym lukrem polukrować ostudzony piernik i podawać.Smacznego

Porady

Jeśli chcemy wystudzone ciasto możemy przekroić w poprzek i posmarować w środku powidłami lub marmoladą.I Dopiero lukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować