PYSZNY TRUSKAWKOWIEC

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i orzeźwiające ciasto truskawkowe. Idealne na upalne dni!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 3 jajka
    - 6 łyżek cukru
    - 6 łyżek mąki
    - 6 łyżek oleju
    - łyżeczka proszku

    MASA TRUSKAWKOWA:
    - 500 g truskawek
    - 2 serki homo waniliowe ( po 200g)
    - mały jogurt naturalny ( 200g)
    - 3 łyżki pudru
    - 3 galaretki truskawkowe

Pyszny truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PYSZNY TRUSKAWKOWIEC 1. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i ciągle ubijając dodawać po żółtku. Wlać olej i wsypac mąkę z proszkiem. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26cm i piec ok. 30 min w 170 stopni. Ostudzić i wyrównac.

    Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Przelac do miski dodać serki i jogurt i wymieszać. Dwie galaretki rozpuścić w 300 ml wody. Gdy zaczną tężeć dodać do masy i dokładnie wymieszać trzepaczką. Gdy masa będzie tężeć wylać ją na biszkopt i wstawić do lodówki.

    Trzecią galaretkę rozpuścić i tężejącą wylać na ciasto i schłodzić.
    Smacznego:-)

Porady

Na masę można jeszcze ułożyć połówki truskawek i dopiero zalać galaretką. Zawsze tak robię tylko akurat teraz robiłam ciasto z moich ogrodowych owoców i zwyczajnie ich zabrakło:-)

Komentarze

Podobne przepisy