Pyszny truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, następnie ubijając dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40 min w 175 stopniach. Studzimy.
Masa truskawkowa: Truskawki wsypujemy do garnka, dodajemy szklankę wody i wsypujemy cukier. Miksujemy blenderem i zagotowujemy. Do ciepłej masy dodajemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i wlewamy do ciepłej masy truskawkowej. Powtórnie zagotowujemy i studzimy masę. Przestudzoną gęstniejącą masę wykładamy partiami na biszkopt. Ciasto chłodzimy w lodówce. Na stężałą masę truskawkową robimy bitą śmietanę.
Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy pokruszonymi wafelkami w czekoladzie.
Komentarze