Pyszny truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Krem truskawkowy jest po prostu przepyszny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na blaszkę o wymiarach 29x18
    Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa truskawkowa:
    1 kg truskawek (mogą być mrożone )
    2 galaretki smak obojętny ( u mnie malinowe)
    2 budynie z cukrem
    1 szkl. wody
    3/4 szkl. cukru

    Bita śmietana:
    0,5 l śmietany 30%
    2 opakowania śmietan fix

    2 wafelki w czekoladzie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszny truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, następnie ubijając dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40 min w 175 stopniach. Studzimy.
    Masa truskawkowa: Truskawki wsypujemy do garnka, dodajemy szklankę wody i wsypujemy cukier. Miksujemy blenderem i zagotowujemy. Do ciepłej masy dodajemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i wlewamy do ciepłej masy truskawkowej. Powtórnie zagotowujemy i studzimy masę. Przestudzoną gęstniejącą masę wykładamy partiami na biszkopt. Ciasto chłodzimy w lodówce. Na stężałą masę truskawkową robimy bitą śmietanę.
    Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy pokruszonymi wafelkami w czekoladzie.

Porady

Masę truskawkową najlepiej wykładać partiami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować