Pyszny sernik z brzoskwiniami i pianką

4.49 (176 ocen)

  • 2 godz.

Ten sernik jest wyjątkowy każdy kto raz go spróbował nie jest w stanie mu się oprzeć, wszyscy goście proszą o dokładkę!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru ,250g margaryny, 5 żółtek, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Masa serowa: 1000g białego sera(może być w wiaderku), 400g masła roślinnego, 3 jajka, 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, 5 łyżek cukru pudru. Pianka:1/2 szklanki cukru, 5 białek,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 puszka brzoskwiń w syropie.
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Pyszny sernik z brzoskwiniami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części w proporcji 60% i 40%. Jedną część ciasta zamrozić (mniejszą), a drugą wstawić do lodówki. Gdy ciasto będzie się chłodzić my zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Do wysokiej miski wkładamy masło roślinne i miksujemy na gładką masę, potem dodajemy stopniowo ser po łyżce, jajka, cukier i na końcu budyń. Gdy masa serowa jest gotowa zabieramy się za przygotowanie pianki. Ubijamy pianę z białek, gdy jest ubita na sztywno dodajemy po łyżce cukier, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy tylko do połączenia. Odsączamy brzoskwinie z syropu i kroimy je na plasterki o grubości mniej więcej 5mm. Gdy ciasto jest już schłodzone, wykładam blaszkę o średnicy 35cmx25cm papierem do pieczenia i wykładamy na nim kruche ciasto z lodówki, na to wlewamy masę serową, na masę serową wykładamy brzoskwinie, na brzoskwinie wylewamy piankę i na górę ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto z zamrażalki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 65 min jak ciasto będzie ładnie zarumienione to znak, że jest gotowe.

Porady

Ja zaczynam piec sernik najpierw 20min. pieczony tylko od doł, a potem 40-45min pieczony z góry i z dołu. Gdy sernik jest upieczony wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze 5min. w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opada.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować