sernik śliwkowy na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

sernik jest smaczny, aromatyczny, warty upieczenia............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 1 sztuka, cukier 10 dag................

    SERNIK: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik śliwkowy na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową
  • etap 2. żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach.................

    wsypać kaszkę manną, budyń, twaróg z wiaderka i połączyć składniki nie za długo
  • etap 3. z białek ubić sztywną pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę
  • etap 4. na podpieczony spód wylać masę serową
  • etap 5. na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz
  • etap 6. na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować