Sernik śliwkowy na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową
2.żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach.................
wsypać kaszkę manną, budyń, twaróg z wiaderka i połączyć składniki nie za długo
3.z białek ubić sztywną pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę
4.na podpieczony spód wylać masę serową
5.na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz
6.na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem
Komentarze