Sernik korzenno-śliwkowy z musem śliwkowym na biszkoptach pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka oddzielić od żółtek i w pojemniku ubić na sztywną mocno pianę
2.żółtka z cukrem utrzeć do białości mikserem z 3-4 minuty na dużych obrotach
3.wsypać przyprawę korzenną, dodać ser z wiaderka i mikserem połączyć składniki
4.dodać pianę i łyżką delikatnie wmieszać w masę serową
5.tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty i wlać masę serową, formę parę razy na stole stuknąć aby odpowietrzyć sernik
6.umyte śliwki wypestkować, poukładać skórką do dołu na serniku, piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik wystudzić dobrze w formie
7.pozostałe śliwki włożyć do garnka z dnem takim co nie przypali śliwek, dodać cukier, wlać 1/4 szklanki wody i gotować do miękkości śliwek, tortenguss wymieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do śliwek, mieszać do zagęstnienia, pałką blendera zmiksować i trochę wystudzić
8.cały mus wyłożyć na wierzch sernika, zostawić w lodówce lub w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc
Komentarze