PYSZNY PRZECIER OGÓRKOWY

5 (170 ocen)

Tani i łatwy w przygotowaniu przecier ogórkowy.

Składniki:

  • 2 KG OGÓRKÓW GRUNTOWYCH
    1 KG MARCHEWKI
    1 PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
    1 PĘCZEK KOPERKU
    5-6 ZĄBKÓW CZOSNKU
    2 ŁYŻKI SOLI KAMIENNEJ
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pyszny przecier ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki moczymy w wodzie 1 godzinę, następnie wykładamy na sito, aby obeschły. Osuszone ogórki wraz ze skórka, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną marchewkę również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (ja rozdrabniam w blenderze). Wszystkie warzywa przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie przecier przekładamy do wyparzonych małych słoików. Ja używam słoiczków po przecierze pomidorowym. Z podanej porcji wychodzi około 10 słoiczków.
    Przecieru nie pasteryzujemy.

Porady

Gotowy przecier odstawiam na 2-3 dni, aby "odpoczął" dopiero po tym czasie wynoszę do piwnicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować