Pyszny piernik świąteczny

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Elżbieta Retkowska

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 40 dekagramów
    - miód sztuczny: 30 dekagramów
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 20 dekagramów
    - przyprawa do piernika: 2 łyżki
    - soda: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - miód naturalny: 4 łyżki
    - masło kostka: 2 sztuki
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 3 łyżki
    - słodka smietana: 5 łyżek
    - orzechy włoskie: 25 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszny piernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód zagotowujemy z przyprawą i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem. Stopniowo wlewamy miód i dodajemy mąkę z proszkiem, sodę i pianę. Masę wlewamy do blachy 37x25 cm. Pieczemy 2 placki w temp. 170 °C, ok. 20 minut.
  • 3. Krem: śmietanę gotujemy z miodem. Jajka ucieramy z cukrem i cienkim strumieniem wlewamy gorący miód ze śmietaną. Masło ucieramy i stopniowo wlewamy utartą masę. 15 dag orzechów mielimy i dodajemy do masy, mieszamy. Masą przekładamy placki. Kilka łyżek masy rozsmarowujemy na wierzchu, dekorujemy pozostałymi orzechami. Możemy zrobić esy-floresy z kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować