Pieczony sernik na jogurcie greckim z cytrynową nutą bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żółtka, cukier, kardamon,anyż,skórkę cytrynową w robocie utrzeć do białości z 5 minut na dużych obrotach
2.do ubitej masy wsypać budyń, tartą bułkę, dać jogurt grecki, olejek cytrynowy i na średnich obrotach robota mieszać z 2 minuty do połączenia składników
3.z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę
4.tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką - biszkopty rozkruszyć na dnie formy, wlać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, następnie na termoobiegu dopiec z 5 minut, po upieczeniu w piekarniku zostawić na 30 minut, blaszkę wyjąć i dobrze sernik jogurtowy wystudzić w chłodnym miejscu, najlepiej całą noc
5.suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na 10 minut i na sitku dobrze odsączyć, na serniku położyć żurawinę, zalać tężejącą galaretką rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin
Komentarze