Pyszny kapuśniak

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od pięciu lat jestem na emeryturze. Z gotowania czerpię siłę i wiele radości. Staram się, abydania zbyt często się nie powtarzały. Cieszę się, gdy przy obiedzie zbiera się cała rodzina.

Składniki:

  • ● 1 kg kiszonej kapusty
    ● 2 dag grochu
    ● 2-3 suszone grzyby
    ● 2 kostki rosołowe
    ● liść laurowy
    ● 1/2 łyżeczki majeranku
    ● 20 dag koncentratu pomidorowego
    ● przyprawa uniwersalna, pieprz
    ● łyżeczka mąki
    ● tłuszcz do smażenia
    ● cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Pyszny kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszny kapuśniak 1. Groch zalewamy wodą i odstawiamy
    na noc. Następnie gotujemy 1/2 godziny w tej
    samej wodzie, w której się moczył.
    Grzyby moczymy i odcedzamy.
    Kapustę chwilę gotujemy
    w 2,5 l wody, odcedzamy.
    Gdy przestygnie, odciskamy
    i drobno kroimy. Wkładamy do
    garnka, zalewamy 2 l wody,
    wkruszamy kostki rosołowe,
    wsypujemy groch, grzyby, liść
    laurowy i majeranek. Dodajemy
    koncentrat, doprawiamy
    przyprawa uniwersalna i pieprzem.
  • 2. Zasmażka: cebulę drobno
    kroimy i szklimy na oleju. Mieszając,
    wsypujemy mąkę i zasmażamy
    na złoty kolor. Dodajemy do zupy, mieszamy,
    jeszcze chwilę gotujemy.

Porady

Kapuśniak możemy ugotować na 3 żeberkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować