Składniki na spód:
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 paczka cukru wanilinowego(16g)
200 g margaryny
1 żółtko
1 jajko
4 łyżki gęstej śmietany
Składniki na kruszonkę:
100g margaryny
200g mąki orkiszowej
50g cukru
około 40g płatków owsianych
Składniki na masę z jabłek:
2,3kg jabłek
pół szklanki cukru
1 paczka cykru wanilinowego(16g)
1 galaretka cytrynowa
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Jabłecznik
1.
Na początku przygotowujemy spód. Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy cukier,cukier wanilinowy,margarynę,żółtko,jajko,śmietanę. Wszystko zagniatamy. Ciasto na spód chowamy do lodówki.
2.
W drugim kroku przygotowujemy kruszonkę. Do miski wkładamy margarynę, Następnie przesiewamy mąkę,dodajemy cukier i płatki owsiane. Wszystko wyrabiamy na kruszonkę. Kruszonkę również chowamy do lodówki
3.
Jabłka myjemy,obieramy i ścieramy na tarce. Starte jabłka lekko odsączamy z nadmiaru soku. Do startych jabłek dodajemy cukier,cukier wanilinowy oraz galaretkę cytrynową w proszku. Wszystko mieszamy.
4.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy margaryną. Ciasto na spód wykładamy na blachę i wyrównujemy. Resztę ciasta na spód która nam zostanie możemy zamrozić i zostawić na następny raz. Na spód wykładamy jabłka. Wszystko posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60-80 min. Gdy jabłecznik przestygnie wkładamy do do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze