Pyszny domowy sos słodko-kwaśny

4.5 (177 ocen)

Uwaga: jest dość ostry (co nam odpowiada), ale ilość przyprawy, każdy może do siebie dopasować indywidualnie.

Składniki:

  • - 3 papryki np. czerwone (mogą być również 3 kolory);
    - 3 kg pomidorów;
    - 1 kg cebuli;
    - 3 szklanki cukru;
    - 1 szklanka octu;
    - 2 łyżki musztardy;
    - 1 i 1/2 puszki ananasów;
    - 1 puszka kukurydzy;
    - 1/2 łyżki czosnku mielonego;
    - 1/2 łyżki chili;
    - 2 łyżki słodkiej mielonej papryki;
    - 1 łyżka curry;
    - 1 łyżeczka pieprzu mielonego;
    - 2 łyżki soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sosy

Pyszny domowy sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paseczki. Pomidory, cebulę oraz paprykę wrzuć do garnka i duś około 1 godziny.
    Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pozostałe składniki i całość gotuj, mniej więcej około 1 godziny.
    Gorącym sosem napełnij wyparzone słoiczki i zakręć. Pasteryzuj około 5-10 minut.

    Do przygotowania sosu możesz użyć szybkowaru, co skróci czas jego przygotowywania.
    Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paseczki. Pomidory, cebulę oraz paprykę wrzuć do szybkowaru i duś około 30 minut.
    Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pozostałe składniki i całość gotuj, mniej więcej około 30 minut.
    Gorącym sosem napełnij wyparzone słoiczki i zakręć. Pasteryzuj około 5-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować