Bardzo polecam, przepis jest prosty i mało przy nim pracy. Znalazłam go w internecie i nieco zmodyfikowałam.
3 min
Składniki:
600 gram mąki pszennej (musi mieć powyżej 11gr białka)
3 małe łyżeczki soli
30 gram masła
7 gr suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml mleka
300 ml wody
Pyszny chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wyjąć wcześniej,żeby nabrało miękkiej formy. Do misy wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier, mieszamy. Mleko podgrzewamy lekko (żeby było ciepłe ale nie gorące), to samo z wodą, wlewamy do misy i natychmiast mieszamy. Na stolnicy/blacie wysypujemy odrobinę mąki i szybko ugniatamy ciasto-gwarantuję, że trwa to szybko i nie potrzeba wiele wysiłku. Wkładamy do okrągłej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do urośnięcia, mi urosło w 18 minut bo było bardzo ciepło w domu, najlepiej stawiać koło kaloryfera. Potem znowu lekko wyrabiamy, posypuejmy delikatnie mąką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. bochen powinien być ładnie wypukły (w przepisie było 30 minut, ja trzymałam jakieś 20). Następnie nacinamy wedle uznania ostrym nożem (można zrobić kratkę albo przekątne pasy). Delikatnie posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Chleb kładziemy na blasze oprószonej mąką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut a później zmniejszamy na 200 stopni i pieczemy 20 minut (z termoobiegiem).
Porady
Po upieczeniu ciężko się oprzeć i próbuj chleb z masłem, potem zawiń go w czystą ściereczkę i włóż do chlebaka.
Komentarze