Pyszny chleb pszenny

5 (165 ocen)

  • 3 min

Bardzo polecam, przepis jest prosty i mało przy nim pracy. Znalazłam go w internecie i nieco zmodyfikowałam.

  • 3 min

Składniki:

  • 600 gram mąki pszennej (musi mieć powyżej 11gr białka)
    3 małe łyżeczki soli
    30 gram masła
    7 gr suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    150 ml mleka
    300 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pyszny chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pyszny domowy chleb 1. Masło wyjąć wcześniej,żeby nabrało miękkiej formy. Do misy wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier, mieszamy. Mleko podgrzewamy lekko (żeby było ciepłe ale nie gorące), to samo z wodą, wlewamy do misy i natychmiast mieszamy. Na stolnicy/blacie wysypujemy odrobinę mąki i szybko ugniatamy ciasto-gwarantuję, że trwa to szybko i nie potrzeba wiele wysiłku. Wkładamy do okrągłej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do urośnięcia, mi urosło w 18 minut bo było bardzo ciepło w domu, najlepiej stawiać koło kaloryfera. Potem znowu lekko wyrabiamy, posypuejmy delikatnie mąką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. bochen powinien być ładnie wypukły (w przepisie było 30 minut, ja trzymałam jakieś 20). Następnie nacinamy wedle uznania ostrym nożem (można zrobić kratkę albo przekątne pasy). Delikatnie posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Chleb kładziemy na blasze oprószonej mąką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut a później zmniejszamy na 200 stopni i pieczemy 20 minut (z termoobiegiem).

Porady

Po upieczeniu ciężko się oprzeć i próbuj chleb z masłem, potem zawiń go w czystą ściereczkę i włóż do chlebaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować