masa serowo - czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej,
100 g czekolady mlecznej,
100 g czekolady białej,
5 łyżeczek żelatyny w proszku,
250 ml wrzącej wody,
600 g serka homogenizowanego waniliowego,
50 ml śmietanki 36%,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (do nasączenia biszkoptu).
ciemny biszkopt:
5 jajek
150 g cukru,
100 g mąki tortowej,
50 g kakao.
Pyszne trio czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy biszkopt, może być dzień wcześniej.
Mąkę i kakao mieszamy i przesiewamy przez sito.
Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, ciągle ubijając. Do ubitych białek dodajemy kolejno żółtka (cały czas ubijamy).
Do puszystej masy jajecznej dodajemy suche składniki. Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy już nie mikserem, ale łyżka.
Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto dzielimy na trzy krążki.
2.Masa serowa
W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy żelatynę, gdy napęcznieje zalewamy wrzątkiem. W 100 ml wrzącej wody rozpuszczamy kawę.
3.Na sztywno ubijamy śmietanę, następnie dodajemy stopniowo serki homogenizowane i wystudzoną żelatynę.
4.W kąpieli wodnej rozpuszczamy najpierw gorzką czekoladę. Przestudzoną czekoladę mieszamy z 1/3 masy śmietanowo - serowej.
Na dnie tortownicy układamy pierwszy krążek biszkoptowy obficie nasączamy go rozpuszczoną i wystudzoną kawą.
5.Na biszkopt wykładamy całą masę czekoladowo - śmietanowo - serową i przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptowym, wkładamy na parę chwil do lodówki.
Te czynności powtarzamy z pozostałymi czekoladami
6.Trochę cierpliwości i efekt piękny i smaczny.
Na koniec możemy ciasto udekorować ciemną czekoladą lub jak tylko chcemy i umiemy.
Porady
Jeśli w czasie mieszania czekolady z masą śmietanowo - serową zetnie się ona to sprawę załatwi kąpiel wodna. Do tego ciasta można z powodzeniem użyć gotowe ciasto biszkoptowe ciemne.
Komentarze