szpinakowo-ziemniaczane placki

0 (0 ocen)

najlepiej smakują z greckim jogurtem..................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • szpinak świeży 2 pęczki, ziemniaki 10 sztuk, jajka 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 średnia, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 8-10 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt grecki - ile potrzeba

Szpinakowo-ziemniaczane placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą i na durszlaku przelać wrzątkiem, odcisnąć z wody...........

    w pojemniku blendera zmiksować dokładnie obrane ziemniaki, cebulę, ząbki czosnku, odciśnięty szpinak, przelać do miski
  • etap 2. wymieszać z jajkiem, kucharkiem, pieprzem mielonym, tartą bułką, mąki dać tyle, aby placki nie "rozwalały" się na patelni, najlepiej dać mąki mniejszą podaną ilość i sprawdzić smażąc mały placek, jeśli trzeba to dosypać z umiarem mąki
  • etap 3. na gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać je na ręcznik papierowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy