Pyszne smarowidło do chleba z ziołami

4.49 (165 ocen)

  • 30 min

Dla odmiany lubię posmarować chleb czymś innym. Podstawy tego przepisu poznałam w domu. Teraz sama prowadzę dom i trochę ten przepis zmodyfikowałam.

  • 30 min

Składniki:

  • - kostka smalcu
    - mięso mielone ok. 200 g
    - dwie cebule średniej wielkości
    - 3 ząbki czosnku
    - suszone zioła, wg uznania i upodobań
    - sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    - olej 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pasty

Pyszne smarowidło do chleba z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Do cebuli dodaję mięso 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać 2 łyżki smalcu. Dodać mięso mielone, smażyć chwilę mieszając co jakiś czas. Czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić w drobniutką kostkę, dodać do mięsa. Dodać resztę smalcu, przyprawy i zioła. Ja użyłam bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Całość należy przelać do szklanej salaterki i po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Porady

W zależności od ilości mięsa mielonego i wielkości cebuli smalcu można dodać mniej lub więcej. Ja używam go tyle, aby po rozpuszczeniu przykrywał cebulę z mięsem ok 0,5 cm warstwą. Smarowidło można pozostawić do ostygnięcia w naczyniu w którym się je przygotowywało i następnie przelać do pojemnika po margarynie i szczelnie przykryć wieczkiem Zamiast mięsa mielonego można użyć kiełbasę zwyczajną, wędzoną lub dowolne mięso. Wystarczy je pokroić w drobną kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Mięso Smalec Zioła

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować