Pyszne śledziki słodko-ostre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę lub dwie. Następnie wodę odlewamy, płuczemy jeszcze raz i odsączamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na noc do lodówki.
2.Przygotowujemy sos.
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w talarki, solimy i smażymy na oleju. Gdy zarumieni się dodajemy zmieszany sok pomidorowy z koncentratem (możemy też dodać trochę ketchupu). Gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w kostkę suszone morele. Sos przyprawiamy solą, cukrem i chili. Gotujemy przez kilka minut.
3.Śledzie kroimy na około 2-3 cm kawałki, układamy w słoiczkach. Zalewamy gorącym sosem. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum jedną dobę. Najlepiej smakują po kilku dniach.
Komentarze