Pyszne śledziki słodko-ostre

4.48 (152 ocen)

  • 16 godz. 40 min

Pierwszy raz podobne śledzie jadłam u znajomych. Są idealne na imprezy.

  • 16 godz. 40 min

Składniki:

  • - około 500 g filetów śledziowych
    - 1 cytryna
    - 3 większe cebule
    - około 10 ml oleju słonecznikowego
    - około 150 g suszonych moreli

    - 1 szklanka pikantnego soku pomidorowego
    - 4 łyżki koncentratu
    - 1 mała łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka cukru
    - pół łyżeczki chili
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Pyszne śledziki słodko-ostre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę lub dwie. Następnie wodę odlewamy, płuczemy jeszcze raz i odsączamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Przygotowujemy sos.
    Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w talarki, solimy i smażymy na oleju. Gdy zarumieni się dodajemy zmieszany sok pomidorowy z koncentratem (możemy też dodać trochę ketchupu). Gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w kostkę suszone morele. Sos przyprawiamy solą, cukrem i chili. Gotujemy przez kilka minut.
  • 3. Śledzie kroimy na około 2-3 cm kawałki, układamy w słoiczkach. Zalewamy gorącym sosem. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum jedną dobę. Najlepiej smakują po kilku dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować