Pyszne rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mleko odrobinę podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Wlać do miski. Dodać ostudzoną margarynę, roztrzepane lekko jaja i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
2.Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować bardzo cienko, na kształt koła i podzielić na 8 równych części.
3.Kłaść dżem na każdy kawałek i zwijać tworząc rogaliki.
4.Blachę wysmarować tłuszczem, układać rogaliki zachowując odstępy (rogaliki zwiększą swoją objętość).Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
5.Gorące rogaliki posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Porady
Doskonale smakują również nadziewane masłem czekoladowym.
Komentarze