Pyszne racuszki dyniowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dzięki temu, że dodane jest do nich jabłko są wyraziste w smaku. Smaczne, szybkie, tanie.

  • 20 min

Składniki:

  • 20 dag dyni
    1 kwaśne jabłko
    3/4 szklanki mąki
    1 jajko
    2 czubate łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka cukru
    cynamon, kardamon, sól do smaku
    olej do smażenia

Pyszne racuszki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i jabłko obrać, utrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać cukier i przyprawy.
  • 2. Dodać śmietanę, jajko i mąkę. Dokładnie wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • 3. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć racuszki. Podawać z dżemem.

Porady

Jeśli z utartej dyni i jabłka wycieka dużo soku można dodać do ciasta łyżkę kaszy manny, która wchłonie nadmiar płynu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy