MUFFINKI

4.5 (176 ocen)

  • 10 min

Szukałam prostego przepisu na muffinki i oto znalazłam właśnie ten :) Muffinki ładnie wyrastają, są mięciutkie i puszyste ;-)

  • 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    1 szklanka mleka
    80–90 g oleju lub roztopione masło, tj. ok. 1/3 szklanki
    2 jajka

    PIEKARNIK bez termoobiegu 180 stopni / pieczemy 25minut.

    Ja robiłam z połowy porcji i wyszło mi 9 muffinek :)
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy suche składniki, tj. mąka, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki,tj. mleko, olej, jajka. Wszystko mieszamy łyżką, wychodzi lekko gęste ciasto.
  • 2. Nakładamy ciasto do papilotek na około 2/3 wysokości. Jeśli mamy blaszkę na muffiny to używamy na jedną babeczkę jedną papilotkę, jeśli nie mamy - to lepiej na jedną babeczkę użyć dwóch, aby było sztywniejsze i się nie wylało.

    Do nagrzanego piekarnika 180 stopni, wsadzamy blaszkę z muffinami i pieczemy 25 minut.

    Wyciągamy i życzę SMACZNEGO! :)

Porady

Jeśli nie jesteśmy pewni czy babeczki się upiekły, sprawdzamy wykałaczką. Jeśli jest mokra, to babeczki trzeba jeszcze potrzymać. Blachę najlepiej wsadzić od dołu, aby babeczki nie spiekły się i nie popękały od góry. Do babeczek można dać swoje ulubione nadzienie, nutella, dżem, owoc, czekolada. Ja robiłam z nutellą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować