Pyszne placuszki z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Prawdziwie domowe jedzenie, ale w nieco innej odsłonie. Smakują równie dobrze na zimno. Można usmażyć więcej i obiad na dwa dni gotowy. Przepis dała mi mama, a ja zaraziłam nim wszystkie koleżanki :]

  • 40 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka
    30 dag pieczarek
    30 dag cebuli
    2 jajka
    2 łyżki majonezu
    mąka
    przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Pyszne placuszki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placuszki z kurczaka 1. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i dusimy na maśle.
    Zostawiamy do wystygnięcia.

    Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z przyprawą do kurczaka

    Do wystudzonych pieczarek i cebuli dodajemy kurczaka, majonez i jajka. Mieszamy i dosypujemy mąki, żeby zagęścić masę.

    Placuszki smażymy na odrobinie oleju na średnim ogniu (kurczak wymaga nieco dłuższego smażenia) i układamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami :]

Porady

Pieczarki , cebulę i kurczaka najczęściej przygotowuję dzień wcześniej, żeby nie tracić czasu na studzenie. Poza tym, jeśli przeleżą przez noc w lodówce placuszki będą bardziej zwarte i dzięki temu można dodać mniej mąki. Dzięki dodatkowi majonezu placuszki są delikatniejsze. Do placuszków polecam surówkę z kiszonej kapusty i ziemniaki z masłem i szczypiorkiem. Do moich placuszków nie dodaję soli, jedynie przyprawę do kurczaka. Można jednak odrobinę je doprawić wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować