Pyszne placuszki z dyni

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dynia to świetny pomysł nie tylko na jesień. Te szybkie i pyszne placuszki to dobry pomysł na drugie danie lub sycącą kolację. Zasmakuje w nich każdy.

  • 40 min

Składniki:

  • połowa średniej wielkości dyni, czyli ok 500/600 g
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    główka czosnku
    300 g kiełbasy
    2 cebule
    2 jajka
    sól, pieprz, majeranek

Pyszne placuszki z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy lekko dłońmi z soku.
    Dodajemy sól, pieprz, majeranek oraz zmiażdżony czosnek.
  • 2. Kiełbasę i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na ogniu.
  • 3. Łączymy ze sobą masę dyniową oraz dodatki. Wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, po czym mieszamy. Sprawdzamy czy konsystencja jest odpowiednia.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy małe placuszki, aż masa podpiecze się z każdej strony.
    Nadmiar tłuszczu usuwamy za pomocą ręczników papierowych kuchennych.
  • 5. Podajemy z sałatką z pomidorów lub z keczupem.

Porady

Zamiast czosnku możemy dodać imbir, który równie dobrze urozmaici smak dania. Do masy można dodać pokrojoną natkę pietruszki, albo żółty ser.

Komentarze

Podobne przepisy