Papryczki faszerowane podane z ziemniaczkami w mundurkach i zieloną sałatą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne danie na obiad i nie tylko doskonale się nadaje na gorące dni :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Papryczki:
    4 papryki, woreczek ryzu, 1 cebula, 2 Ząbki czosnku, 0,5kg mięsa mielonego, Pietruszka Zielona,ser żółty starkowany( jak kto woli)
    Sałata
    Średnia główka salaty Zielonej,szczypiorek, rzodkiewka, cebulką
    Sos do sałaty
    2 łyżki oleju,1 łyżka octu, 2 łyżki miodu,sol,pieprz
    0,5 kg ziemniaków

Papryczki faszerowane podane z ziemniaczkami w mundurkach i zieloną sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż. Mięso przyprawić według smaku,cebule pokroić w kosteczkę i wrzucić z mięsem na rozgrzaną patelnie,dodac czosnek przecisniety przez praske,wszystko ładnie podsmażyć. Wymieszać razem z ugotowanym ryżem,dodac drobno posiekaną natkę pietruszki. Z papryczek odciąć górę i wyczyścić środek,nafaszerowac farszem papryczki, na wierzch można posypać żółtym serem, wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na 35-40 minut w tem 180 stopni.
    Sałata i sos
    Zielona sałatę rzodkiewkę,szczypiorek,cebulke koperek pokroić i wrzucić do miski,przygotowac sos ze składników(wszystkie dodać do słoiczka i dokładnie wymieszać) i odstawić do lodówki na 5-10 minut, po czym polać nim sałatę i dokładnie wymieszać. Ziemniaki ugotować w mundurkach.

Porady

Papryczki równie dobrze można podać same na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy