Pyszne Pączki z całych jaj

  • wyświetlono: 1852 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pulchne pączki w bardziej ekonomicznej wersji, co więcej ośmielam się stwierdzić, że skórka wydawała mi się bardziej chrupiąca niż w tych żółtkowych, co dla mnie jest niekwestionowanym atutem.

ania-gotuje
  • 120min

Składniki

około 14-15 sztuk )

3 1/4 szklanki mąki wrocławskiej lub tortowej
2 duże jaja ( 3 średnie)
4 łyżki cukru
40 g drożdży
40 g masła
1 łyżeczka olejku waniliowego ( 5 ml)
szczypta soli
2 łyżki spirytusu / octu
1 szklanka mleka
tłuszcz do smażenia – u mnie smalec
powidła , świetne są wiśniowe i arestowe
lukier lub cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne Pączki z całych jaj

  • 1. Mleko podgrzewamy ( około 40 stopni) . W 1/4 rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    W reszcie mleka rozpuszczamy masło.
    Mąkę podgrzewamy w garnku lub patelni, aż zacznie pachnieć, około 3-5 minut, mieszając. Przekładamy ją do garnka.


    Ciasto dzielimy na równe części ( 14-15 ), formujemy placuszki , ( ręce radze wysmarować olejem ) nadziewamy i sklejamy.
    Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoją objętość ( 30-40 minut ).
    Smażymy na gorącym oleju, warto zrobić próbę kawałkiem ciasta lub chleba, jeśli skwiercząc wypływa, tłuszcz jest gotowy do smażenia.
    Pączki smażymy z dwóch stron po około 1 minucie z każdej ( czasem mniej ) , aż się zezłocą.
    Ciepłe lukrujemy i dekorujemy!
  • 2. Jajka ubijamy nad kąpielą wodną z cukrem na puszystą masę – gdy woda w garnku zawrze, zmniejszamy gaz, nakładamy na niego miskę, tak aby nie dotykała wody, wbijamy jaja, dodajemy cukier i ubijamy, masa się podgrzeje, napuszy. Powinno to trwać około 5-8 minut.
  • 3. Jaja wraz z zaczynem, solą, aromatem ( np.olejkiem ), spirytusem dodajemy do mąki i wyrabiamy.
    Gdy składniki się połączą dodajemy płynne ciepłe masło. Wyrabiamy około 10 minut lub do pojawienia się bąbelków.
    Odstawiamy od wyrośnięcia.
  • 4. Ciasto dzielimy na równe części ( 14-15 ), formujemy placuszki , ( ręce radze wysmarować olejem ) nadziewamy i sklejamy.
    Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoją objętość ( 30-40 minut ).
    Smażymy na gorącym oleju, warto zrobić próbę kawałkiem ciasta lub chleba, jeśli skwiercząc wypływa, tłuszcz jest gotowy do smażenia.
    Pączki smażymy z dwóch stron po około 1 minucie z każdej ( czasem mniej ) , aż się zezłocą.
    Ciepłe lukrujemy i dekorujemy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaTłusty CzwartekPączkismażonekonkurs_romantyczny

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowe pączki

Dodane przez: annaz

Pyszne Pączki Basi

Przepis dostałam od koleżanki,...

Dodane przez: Kuba gastronom

Biszkopt z 8 jaj rzucany

Zawsze wychodzi i prosty w wykonaniu

Dodane przez: ulentynka

Pyszne pączki

Robione według starego przepisu...

Pączki palce lizać

Dodane przez: basia2906

Pyszne pączki domowe

Idealne na tłusty czwartek

paczki

Dodane przez: izaa_a

pyszne pączki w/g przepisu M. Kuronia...

najlepsze jakie do tej pory smażyłam....

Pączki beż mleka i jaj

Dodane przez: paulkas17

Pączki bez mleka i jaj

Przepis dostałam od mojej mamy...