Pączki, bardzo zdrowe, aromatyczne, łatwe w zrobieniu i uwierzcie bardzo smaczne.
40 min
Składniki:
300g mąki grycznej
szczypta soli
pół łyżeczki sody
kieliszek octu jabłkowego
2 jajka
starta skórka z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy/mandarynki
3,5 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju kokosowego
Nadzienie:
starte pół jabłka po czym wyciśnięcie z niego soku i zmiksowaniu z 2 łyżkami śmietanki kokosowej z mleczka kokosowego
pół startej marchewki i zmiksowaniu jej z 2 łyżkami śmietanki kokosowej z mleczka kokosowego
Polewa:
łyżka soku z pomarańczy
troche starej skórki z cytryny
2 łyżki śmietanki kokosowej
Pączki bezglutenowe bezcukrowe, bez drożdży z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce umieszczamy mąke, sodę, sól i mieszamy.
2.W drugiej misce dajemy 2 jajka,rozbijamy, dodajemy sok z cytryny, z pomarańczy, skórke z cytryny starta oczywiscie, kieliszek octu jabłkowego, 3,5 łyżki jogurtu naturalnego jak i 2 łyżki oleju kokosowego. Wszystko dobrze miksujemy.
3.Umieszczamy wszystko w jednej misce i wyrabiamy ze wszystkiego ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do miski na 20 min i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej.
4.W tym czasie zajmujemy sie robieniem nadzienia, każde w osobnej miseczce.
5.Wyrabiamy ciasto (to ilość na około 15 pączków). Rozwałkowywujemy na około 0,4-0,5 cm i szklanką należy wykroić okręgi, na których umieszczamy nadzienia i szybko wyrabiamy pączki w kształcie kul.
6.Smarujemy każdego pączka białkiem jaja i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180' na 20 min.
7.Wyjmujemy, polewamy polewą kokosowo-cytrynową i delektujemy się smakiem, a uwierzcię że są pyszne!
Porady
Pamiętajmy, aby do ciasta dodać kieliszek octu jabłkowego, aby nasze pączki nie pękały.
Smacznego!!
Komentarze