Pyszne, łatwe ciasto śliwkowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto ucierane śliwkowe jest bardzo łatwe, smaczne i zawsze się udaje, jest idealną bazą do różnych owoców.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, aromat migdałowy 2 krople, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 14 sztuk większe, cukier puder - ile potrzeba

Pyszne, łatwe ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • yszne, łatwe ciasto śliwkowe 1. Miękką margarynę, cukier, jajka, aromat migdałowy mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
  • yszne, łatwe ciasto śliwkowe 2. Dodać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste, gładkie ciasto.
  • yszne, łatwe ciasto śliwkowe 3. Forma 25x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto łyżką rozsmarować w formie, gęsto rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu.
  • yszne, łatwe ciasto śliwkowe 4. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut do suchego patyczka, ostudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy