Mielone mięso z indyka jak najbardziej nadaje się na kotlety z grilla, szybko są gotowe, mają delikatny, soczysty smak, cukinia, cebula jest smacznym dodatkiem i nie potrzeba nawet sosów............SMACZNEGO!!!
Pyszne kotlety mielone z indyka z cukinią,cebulą z patelni grillowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mielone mięso z indyka dobrze wyrobić ręką z jajkiem, przyprawą do karkówki, olejem, suszoną cebulą, kucharkiem, tartą bułką, formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości, lekko je spłaszczyć.
2.Patelnię grillową raz posmarować olejem i mocno rozgrzać, na patelnię kłaść kotlety, grillować na dużym ogniu na rumiano z obu stron, potem pod przykrywką grillować z 10 minut na średnim ogniu, potem bez przykrywki na dużym ogniu z 2 minuty z każdej strony, odłożyć na talerz, nadmiar tłuszczu odlać do miseczki, patelnię przetrzeć ręcznikiem kuchennym.
3.Cukinie pokroić w plastry dość grubsze, na patelnię wlać trochę tłuszczu z miseczki, rozgrzać, kłaść plastry cukinii, posypać ciut przyprawą do karkówki i z 4 minuty z każdej strony grillować, odłożyć na talerz.
4.Na patelnię po cukinii położyć kromki bułek (bułka przekrojona 3 części), docisnąć do patelni i grillować na złoto.
Komentarze