Pyszne kopytka ziemniaczane z boczkiem i cebulką

4.49 (191 ocen)

  • 15 min

Szybkie i smaczne danie

  • 15 min

Składniki:

  • - 0,5kg mąki pszennej,
    - 1 kg ugotowanych ziemniaków
    - 2 jajka
    - 20 dag boczku
    - 1 duża cebula
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyszne kopytka ziemniaczane z boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki najlepiej ugotowane dzień wcześniej rozetrzeć, aby nie miały grudek. Następnie wymieszać z solą, mąką i dodać jajka. Ciasto zagnieść i podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka ciasta wyrobić wałek i pokroić na małe kawałki. Osoloną wodę zagotować i ciasto wkładać partiami. Można dodać 1 łyżkę lub 2 (zależy od garnka) oleju, aby się nie kleiły. Od wypłynięcia gotować 3,5-4min.
  • 2. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę następnie podsmażyć na patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować