Pyszne kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier. Mieszamy do czasu roztopienia cukru na niewielkim ogniu.
Gdy masa jest zbyt gęsta możemy dodać mleko.
2.Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Masa powinna być gęsta.
3.Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy jest już ubita dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
4.Przestudzoną masę kokosową dodajemy do ubitej piany.
5.Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach
6.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układany porcje masy kokosowej (nabieramy łyżeczką i formujemy kuleczki).
Wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy 15-20 min aż kokosanki się zarumienią. Po wyłożeniu z piekarnika musimy poczekać aż ostygną, wtedy zdejmujemy je z blachy.
Komentarze