pyszne kokosanki

4.5 (164 ocen)

  • 45 min

Kokosanki robię zawsze gdy przyjdzie mi ochota na coś dobrego. Szybko się je robi, są łatwe i przyjemne do przygotowania

  • 45 min

Składniki:

  • - 200 g wiórków kokosowych
    - 2 łyżki mleka
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 2 białka
    - 50 g masła
    - 3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszne kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier. Mieszamy do czasu roztopienia cukru na niewielkim ogniu.
    Gdy masa jest zbyt gęsta możemy dodać mleko.
  • 2. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Masa powinna być gęsta.
  • 3. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy jest już ubita dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
  • 4. Przestudzoną masę kokosową dodajemy do ubitej piany.
  • 5. Całość mieszamy łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach
  • 6. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układany porcje masy kokosowej (nabieramy łyżeczką i formujemy kuleczki).
    Wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy 15-20 min aż kokosanki się zarumienią. Po wyłożeniu z piekarnika musimy poczekać aż ostygną, wtedy zdejmujemy je z blachy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować