Faworki

  • wyświetlono: 833 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Faworki posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem to deser, który w naszym domu znika w błyskawicznym tempie.

moje zdjęcie1
  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jaja 7 szt
jajka 1 szt
śmietana gęsta 2 łyżki
spirytus 4 łyżki
sól 1 mała łyżeczka
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
cynamon 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy całe jajko, śmietanę, żółtka i spirytus, a następnie zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę, wałkujemy cienko i uderzamy ciasto wałkiem, aby je odpowietrzyć.
    Następnie wycinamy faworki radełkiem i formujemy je.
    Smażymy w rondlu lub w głębokiej patelni na rozgrzanym smalcu. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, dzięki czemu usuniemy nadmiar tłuszczu.
    Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Faworki

Komentarze

Podobne przepisy

Ekspresowe faworki

Dodane przez: monikaT83

Ekspresowe faworki

Czasem jest ,że chce nam się czegoś...

Faworki

Dodane przez: bryndzia

Faworki

Wychodzą lekki i kruche. Nie może...

Faworki pieczone

Dodane przez: kuchenny świat

Faworki pieczone

Zapraszam na pyszne, pieczone faworki....

Chrust  Faworki

Dodane przez: Anyzkowo

Chrust Faworki

Chrust - pyszne Faworki

Tradycyjne Faworki

Dodane przez: gotowanietoproste

Tradycyjne Faworki

Tym razem przepis na zwykłe faworki...

Faworki/ chrusty

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Faworki/ chrusty

Tradycyjne chrusty, faworki wychodzą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE