• 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Faworki posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem to deser, który w naszym domu znika w błyskawicznym tempie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • mąka pszenna 2 szklanki
    żółtko jaja 7 szt
    jajka 1 szt
    śmietana gęsta 2 łyżki
    spirytus 4 łyżki
    sól 1 mała łyżeczka
    smalec do smażenia
    cukier puder do posypania
    cynamon 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy całe jajko, śmietanę, żółtka i spirytus, a następnie zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę, wałkujemy cienko i uderzamy ciasto wałkiem, aby je odpowietrzyć.
    Następnie wycinamy faworki radełkiem i formujemy je.
    Smażymy w rondlu lub w głębokiej patelni na rozgrzanym smalcu. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, dzięki czemu usuniemy nadmiar tłuszczu.
    Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (162 ocen)

faworki

To może cię zainteresować