PYSZNE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM MALINOWYM, JAGODAMI I KRUSZONKĄ

  • wyświetlono: 787 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Domowe drożdżówki z budyniem

violast11
  • 90min

Składniki

Do przygotowania tych drożdżówek potrzebujemy
(9 sztuk na dużą blachę z piekarnika):
3-3,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od wilgotności mąki)
7 g suchych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli
60 g roztopionego masła
DODATKOWO:
około 1 szklanka jagód
1 budyń malinowy z cukrem ugotowany w 450ml mleka
1 jajko roztrzepane, do posmarowania drożdżówek
KRUSZONKA:
1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (16g)
około 60g stopionego i wystudzonego masła

Sposób przygotowania przepisu:

PYSZNE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM MALINOWYM, JAGODAMI I KRUSZONKĄ

  • 1. Na początek przygotować kruszonkę:
    Do stopionego i wystudzonego masła dodać, cukier,
    cukier waniliowy i mąkę. Wszystko dokładnie ugnieść
    i pozostawić w chłodnym miejscu lub lodówce.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski (na początek niecałe 3 szklanki),
    dodajemy suche drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczypta soli,
    jajko i żółtko. Następnie wlewamy letnie mleko
    i wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
    Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło
    i całość wyrabiamy na jednolitą masę aż ciasto będzie
    odchodziło od rąk i nie będzie się kleiło.
    Stopniowo wyrabiając dodajemy pozostałą mąkę.
    Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu
    do podwojenia objętości.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy budyń w 450ml mleka.Studzimy.
  • 4. Po wyrośnięciu odpowietrzamy ciasto, dzielimy na 9 równych kawałków.
    Wałkujemy w okrągłe bułeczki i na środku robimy wgłębienie na budyń.
  • 5. Bułeczki wykładamy na dużą blaszkę z piekarnika,
    wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłębienia
    dodajemy po kopiatej łyżce budyniu, następnie wciskamy
    oczyszczone i umyte jagody (mogą być inne owoce). Na koniec
    rozkruszamy przygotowaną kruszonkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • PYSZNE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM MALINOWYM, JAGODAMI I KRUSZONKĄ6. Przygotowane drożdżówki pozostawiamy na około 30 minut do napuszenia.
    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 7. Wkładamy drożdżówki do piekarnika
    i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylabudyńdrożdżowa

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z budyniem

Dodane przez: kasia_m86

Pyszna i szybka szarlotka z budyniem

Jedno z ulubionych ciast mojego...

drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Dodane przez: amaretto

drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Idealna przekąska dla dzieci które...

Pyszne drożdżówki z porzeczkami

Dodane przez: JoannaG

Pyszne letnie drożdżówki z porzeczkami i...

Lato w porzeczkach istnieje więc...

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: nataliaa92

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Mięciutka i puszysta :) Drożdżówka...

Kruche ciasto z jagodami i budyniem

Dodane przez: Cukiereczek

Kruche ciasto z jagodami i budyniem

Ciasto znika w zawrotnym tempie,...

Drożdżówki z serem i kruszonką

Dodane przez: Kuchnia Marty

Drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem i kruszonką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE