PYSZNE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM MALINOWYM, JAGODAMI I KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowe drożdżówki z budyniem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Do przygotowania tych drożdżówek potrzebujemy
    (9 sztuk na dużą blachę z piekarnika):
    3-3,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od wilgotności mąki)
    7 g suchych drożdży
    3/4 szklanki letniego mleka
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
    1 jajko + 1 żółtko
    szczypta soli
    60 g roztopionego masła
    DODATKOWO:
    około 1 szklanka jagód
    1 budyń malinowy z cukrem ugotowany w 450ml mleka
    1 jajko roztrzepane, do posmarowania drożdżówek
    KRUSZONKA:
    1/2 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy (16g)
    około 60g stopionego i wystudzonego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszne drożdżówki z budyniem malinowym, jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotować kruszonkę:
    Do stopionego i wystudzonego masła dodać, cukier,
    cukier waniliowy i mąkę. Wszystko dokładnie ugnieść
    i pozostawić w chłodnym miejscu lub lodówce.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski (na początek niecałe 3 szklanki),
    dodajemy suche drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczypta soli,
    jajko i żółtko. Następnie wlewamy letnie mleko
    i wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
    Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło
    i całość wyrabiamy na jednolitą masę aż ciasto będzie
    odchodziło od rąk i nie będzie się kleiło.
    Stopniowo wyrabiając dodajemy pozostałą mąkę.
    Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu
    do podwojenia objętości.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy budyń w 450ml mleka.Studzimy.
  • 4. Po wyrośnięciu odpowietrzamy ciasto, dzielimy na 9 równych kawałków.
    Wałkujemy w okrągłe bułeczki i na środku robimy wgłębienie na budyń.
  • 5. Bułeczki wykładamy na dużą blaszkę z piekarnika,
    wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłębienia
    dodajemy po kopiatej łyżce budyniu, następnie wciskamy
    oczyszczone i umyte jagody (mogą być inne owoce). Na koniec
    rozkruszamy przygotowaną kruszonkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • PYSZNE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM MALINOWYM, JAGODAMI I KRUSZONKĄ 6. Przygotowane drożdżówki pozostawiamy na około 30 minut do napuszenia.
    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 7. Wkładamy drożdżówki do piekarnika
    i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować