Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezon śliwkowy uważam za całkowicie otwarty tak jak obiecałam że jak tylko wyjdzie mi ciasto podzielę się z wami przepisem. Wczoraj koleżanka znowu przyniosła mi śliwek więc postanowiłam działać

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka rozmiar M,
    1 szklanka cukru ( szklanka poj. 210 ml ),
    2 szklanki mąki pszennej,
    1 łyżeczka aromatu śmietankowego,
    szczypta soli drobnej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 szklanka oleju,
    10 śliwek węgierek
    kruszonka :
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki cukru,
    1 łyżka miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane

Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną. Do zmiksowanej masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wlać dowolny aromat zapachowy oraz szklankę oleju i również całość zmiksować do połączenia się składników w jedną całość. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany
  • ciasto 2. Gdy mamy już przygotowane ciasto wtedy blaszkę 40 na 12 tak zwaną blaszkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przelać całe ciasto a na ciasto wsypać pokrojone w mniejsze plastry śliwki. Następnie przygotować kruszonkę do salaterki wsypać mąkę, cukier i dodać płaską łyżkę masła o temperaturze pokojowej, połączyć wszystko ze sobą za pomocą rąk. Przygotowaną kruszonką obsypać ciasto ze śliwkami
  • ciasto 3. Przygotowane ciasto z kruszonką wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić przez pięć minut w blaszce następnie ciasto wyjąć razem z papierem na deskę aby nie zaparowało od blaszki. Wystygnięte a nawet lekko ciepłe bardzo dobrze się kroi
  • ciasto 4. Ciasto wyszło cudownie smaczne, wilgotne i nie za słodkie a połączenie ze śliwkami to strzał w dziesiątkę ponieważ ma wspaniały lekko kwaskowaty smak. Nadaje się do popołudniowej kawy z przyjaciółmi a także do niedzielnej kawy z domownikami, polecam serdecznie kto upiecze to bardzo proszę o komentarz oraz foto upieczonego ciasta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować