PYSZNE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Dla wielbicieli truskawek i galaretki

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    12 łyżek oliwy

    SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
    2x330g śmietany 30%
    3-4 łyżki przesianego cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wrzątku

    SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWO-GALARETKOWĄ:
    2 galaretki truskawkowe
    2 łyżki cukru
    500g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Pyszne ciasto z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo
    dodając cukier i ubijać 3 minuty.
    Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy.
    Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
    oraz kakao - delikatnie całość mieszamy.
    Na koniec dodajemy olej i powoli mieszamy
    aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
    Blaszkę o wymiarach 23x33 cm natłuszczamy
    i wykładamy papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
    i pieczemy przez około 25 minut na tzw. suchy patyk.
    Wystudzamy, kroimy na dwa placki.
  • 2. SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
    Żelatynę dobrze rozpuszczamy w 80ml wrzątku.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno przez kilka minut,
    dodajemy przesiany cukier puder i dalej ubijamy.
    Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany,
    aby wyrównać temperaturę i aby nie robiły się grudki
    - dobrze mieszamy ze sobą.
    Żelatynę połączoną ze śmietaną stopniowo
    wlewamy do śmietany i krótko miksujemy.
  • 3. SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWO-GALARETKOWĄ:
    Galaretki rozpuszczamy w 3 szklanka wody (poj. 250ml),
    dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Truskawki płuczemy i oczyszczamy, dzielimy na połówki.
  • 4. UKŁADANIE:
    Pierwszy placek ciasta wykładamy na dno formy
    z wyższym brzegiem,
    następnie wykładamy masę śmietankową,
    następnie układamy truskawki,
    powoli zalewamy połową tężejącej galaretki
    i wkładamy na 10-15 minut do lodówki.
    W tym czasie z drugiego placka wykrawamy foremką dowolne kształty
    (u mnie serduszka i kwiaty).
    Po lekkim stężeniu wylewamy resztę tężejącej galaretki,
    nakładamy drugi placek z wyciętymi wzorkami.
    Na to wykładamy wycięte kształty (serduszka)
    i polewamy polewą czekoladową
    i posypujemy na koniec wiórkami.
    Schładzamy ciasto w lodówce przez około 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować