Pyszne ciasto z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo
dodając cukier i ubijać 3 minuty.
Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
oraz kakao - delikatnie całość mieszamy.
Na koniec dodajemy olej i powoli mieszamy
aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Blaszkę o wymiarach 23x33 cm natłuszczamy
i wykładamy papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i pieczemy przez około 25 minut na tzw. suchy patyk.
Wystudzamy, kroimy na dwa placki.
2.SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
Żelatynę dobrze rozpuszczamy w 80ml wrzątku.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno przez kilka minut,
dodajemy przesiany cukier puder i dalej ubijamy.
Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany,
aby wyrównać temperaturę i aby nie robiły się grudki
- dobrze mieszamy ze sobą.
Żelatynę połączoną ze śmietaną stopniowo
wlewamy do śmietany i krótko miksujemy.
3.SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWO-GALARETKOWĄ:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklanka wody (poj. 250ml),
dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Truskawki płuczemy i oczyszczamy, dzielimy na połówki.
4.UKŁADANIE:
Pierwszy placek ciasta wykładamy na dno formy
z wyższym brzegiem,
następnie wykładamy masę śmietankową,
następnie układamy truskawki,
powoli zalewamy połową tężejącej galaretki
i wkładamy na 10-15 minut do lodówki.
W tym czasie z drugiego placka wykrawamy foremką dowolne kształty
(u mnie serduszka i kwiaty).
Po lekkim stężeniu wylewamy resztę tężejącej galaretki,
nakładamy drugi placek z wyciętymi wzorkami.
Na to wykładamy wycięte kształty (serduszka)
i polewamy polewą czekoladową
i posypujemy na koniec wiórkami.
Schładzamy ciasto w lodówce przez około 3 godziny.
Komentarze