Pyszne ciasto z ptasim mleczkiem

5 (141 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Znalazłam ten przepis na stronie www.przeslijprzepis.pl wypróbowałam go i był pyszny. Robie go teraz co jakiś czas

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    9 jajek
    1,5 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemnaczanej
    3 łyżki kakao
    1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki octu
    szczypta soli


    Krem budyniowy:
    0,5 litra mleka
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    250 gram masła roślinnego

    Dodatkowo:
    1 op.ptasiego mleczka o smaku waniliowym
    3 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Pyszne ciasto z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąki oraz kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli w czasie miksowania dodać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, mieszamy. Dodajemy do białek. Na koniec dodajemy mąki z kakaem i mieszamy delikatnie. Piec 40 min w tem 180˚C w blaszce o wym. 40cmx25cm. Po ostygnięciu biszkopt przekrój na pół
  • 2. 1 szkl. mleka odlej i rozmieszaj mąkę ziemnaczaną i pszenną. W garnku rozmieszaj resztę mleka z cukrami. Podczas gotowania mleka dodac rozmieszane mąki. Odstawic do przestygnięcia. Utrzeć masło z masą budyniową.
  • 3. Galaretki rozpuść w litrze wody i odstaw do stęzenia
  • 4. Na biszkopt wyłożyć połowę kremu budyniowego.Na krem poukładaj ptasie mleczko tak aby dokoła biszkoptu były poukładane rzędy ptasiego mleczka,zapobiegnie to spłynięcia galaretki, pomiędzy ptasie mleczko wlej tężejącą galaretkę.Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 5. Na stężałą galaretkę wyłóż pozostały krem,przykryj pozostałym biszkoptem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować