Pyszne ciasto z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąki oraz kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli w czasie miksowania dodać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, mieszamy. Dodajemy do białek. Na koniec dodajemy mąki z kakaem i mieszamy delikatnie. Piec 40 min w tem 180˚C w blaszce o wym. 40cmx25cm. Po ostygnięciu biszkopt przekrój na pół
2.1 szkl. mleka odlej i rozmieszaj mąkę ziemnaczaną i pszenną. W garnku rozmieszaj resztę mleka z cukrami. Podczas gotowania mleka dodac rozmieszane mąki. Odstawic do przestygnięcia. Utrzeć masło z masą budyniową.
3.Galaretki rozpuść w litrze wody i odstaw do stęzenia
4.Na biszkopt wyłożyć połowę kremu budyniowego.Na krem poukładaj ptasie mleczko tak aby dokoła biszkoptu były poukładane rzędy ptasiego mleczka,zapobiegnie to spłynięcia galaretki, pomiędzy ptasie mleczko wlej tężejącą galaretkę.Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze