Pyszne ciasto z kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. W dużej misce wymieszać masło z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy.
2.Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiać do oddzielnej miski. Jedną trzecią suchych składników dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jedną trzecią maślanki, wymieszać. Ponownie dodawać po kolei po jednej trzeciej suchych składników i maślanki do momentu uzyskania kremowej masy.
3.W małej misce mieszać ocet winny z sodą oczyszczoną i dodać do ciasta natychmiast po wytworzeniu bąbelków. Gotową masę przelać do formy. Piec w piekarniku około 40 minut lub do momentu, gdy wetknięty drewniany patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia na 5 minut zanim zostanie wyciągnięte z formy.
4.Przygotowanie masy:
Serek mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem na puszystą masę. Ostygnięte ciasto przekroić na dwa placki i posmarować masą z serka mascarpone wnętrze i powierzchnię ciasta.
Komentarze