Ciasto z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 26 cm x 36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut, na jasno złoty kolor.
Masa:Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochę wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje.
Obie galaretki rozpuściłam w dwóch szklankach wrzącej wody.
Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy połowę gorącej masy i na wierz układamy herbatniki,wylewamy resztę masy,układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką,można z dodatkiem truskawek ,ponownie wkładamy do lodówki.
Porady
Dałam dwie warstwy herbatników,żeby było bardziej na bogato,oraz galaretki zblendowałam z truskawkami mrożonymi.
Komentarze