Pyszne ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z octem, a białka ubić na pianę. Do piany dodać cukier, a następnie żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem., wymieszać i piec ok. 30 min w 180 st. C.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić i uprażyć na maśle do miękkości. Dodać galaretki, ewentualnie dosłodzić, wymieszać i zdjąć z ognia.
Masa budyniowa:
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać wystudzony budyń.
Polewa:
Margarynę rozpuścić z cukrem i kakao. Mieszać do połączenia składników, nie gotować.
Przełożenie ciasta:
Przekroić biszkopt. Na dolną część wyłożyć zastygające jabłka i zostawić do całkowitego ścięcia. Następnie położyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wylać wystudzoną polewę. Smacznego!!!
Komentarze